"Iránytű az együttérzés felé vezető úton"

Az Integral Taichi általános filozófiája

Az eredeti állapot, – avagy a Tai-Chi – az az állapot, amelyben az energiánk szabadon, akadálytalanul áramlik, összekapcsolva Eget és Földet. Az érzelmi terhelésekre, stresszes állapotoknak köszönhetően ez az energia elakad. Az Integral Tai Chi ennek az eredeti energiaállapotnak a visszaállítását célozza meg.

Gyakorlás során csökkentjük a stresszt, helyreállítjuk az egészséget, az életerőt és a belső jóllétet,  erősödik az immunrendszerünk és megerősödnek a szerveink is.

Az Integral Taichi filozófiája a jóga, taichi, chikung energetikai rendszerét egyesítette egybe, amely alapján egy formailag egyszerűbb, de mégis nagyon hatékony módszert ismerhetünk meg. A fő formai része 10 alapmozdulatsorból áll (CK10), amire rávezetésképp a gyakorlók először az Integrál Taichi Flow-val(CK10 Flow) ismerkednek meg, amely tartalmazza a CK10 formáit, de egy összekapcsolt, lágyabb mozdulatsorban. 

CK10FLOW gyakorlatsor rugalmassá teszi a testet, erősíti a mélyizmokat, nyújtja a szöveteket, így elősegíti a belső energia könnyed áramlását a testben, állóképességet növeli, segíti a két agyfélteke összekapcsolását, ezáltal nagyobb testtudatosságot eredményez. Az Integrál Taichi  gyakorlások 3 hónapos ciklusokban történnek, amelyben egyre mélyebben tanuljuk meg a formákat, összekapcsolva a légzéssel és tudati tartalmakkal.

A CK10 gyakorlatsor: A „C” a kínai Chien szóra utal – jelentése: első mozdulat, ami az eget szimbolizálja, míg a „K” a Kun szó első betűje – jelentése: utolsó mozdulat és a földet szimbolizálja.A kezdet és a vég között még 8 másik gyakorlat van, melyek a béka, a bivaly, a daru, a sárkány, a főnix, a tigris, a pillangó és a teknős. A Chien vagy Ég az univerzum Yang oldalát képviseli, a Kun vagy Föld pedig a Yint. A Shr Ling – hatékony dolgot jelent és reprezentálja a formákat az Ég és Föld között.

Az egyes gyakorlatok összeköthetők a test energiaközpontjaival, a csakrákkal. A Chien reprezentálja a korona csakra fölötti csakrákat, a Kun a gyökér csakra alattiakat, a Shr Ling pedig azokat a csakrákat, melyek az 1-es és 7-es csakra között helyezkednek el. Vagyis a CK10 összefogja a gerincünk vonalában elhelyezkedő összes energiaközpontot. A gyakorlatok során az egyes csakrából emeljük fel és alakítjuk át a belső energiánkat (chit).

Az Integral Taichi ugyanúgy a taichiból ismert 3 Dantienben is átalakítja az energiánkat.

Dantien= elixír mező

 • Alsó Dantien-köldök alatt kb.3 ujjnyira. Ez a Jing(született chi) lakhelye

 • Középső Dantien-Köldök felett 4 ujjnyira(taoista megközelítésben) vagy a szív csakránál (buddhista megközelítésben)-Chi (emberi érzelmek, örömérzet) lakhelye

 • Felső Dantien-szemöldök között-Shen ( szellem) lakhelye

A mantra

Az egyes formák végzése közben mantrákat mondunk, ami a tudati jelentést erősíti meg. Így válik tudatossá a forma . Mindegyik mozgás a testbeszéd egy formája, melyeknek mantrák adnak jelentést.

Az Integral Tai Chi gyakorlásának 3 fázisa

Egy életstílust akkor lehet ideálisnak mondani, ha a nap folyamán a munka, játék és pihenés három fázisa világosan el van különítve. Ideálisan a 8 óra munka, 8 óra pihenés és alvás és 8 óra kreativitás, játék, hobbi vagy személyes célok megvalósítása van leírva, mint a legjobb módszer ami elősegíti a személyes fejlődésünket.

 1. Munka fázis: produktív tevékenységek, karrier, munka, amiből meg tudunk élni.

 2. Kreatív fázis: beleértve a játékot, hobbit, szórakozást, mindent, ami az intelligenciánkat, esztétikai érzékünket, képességeinket, mint a zenei érzék vagy a zene méltányolása, a művészeti vagy más előadó művészi képességünket fejleszti.

 3. Pihenési fázis: elegendő időt szolgáltat a testnek és a tudatnak a megújulásra és feltöltődésre a több órányi munka és játék után.

Az Integral Tai Chi gyakorlása közben, szintén a három fázis filozófiáját követjük:

 1. A Generáló fázis: amelyben az Energia, Qi létrejön a csakrákból, majd felemelkedik a gerinc mentén és a testben kering.

 2. A Tároló fázis: miután a Qi létrejött és kering, a DanTian-ben, a köldök alatt 2-3 ujjnyival, kell tárolódnia ahelyett, hogy az érzékszerveinken keresztül kiszivároghasson.

 3. Az Átalakító fázis: a tárolt Qi átalakul egy más minőségű energiává, ami támogatja és elősegíti a spirituális fejlődést.

A 3 fázissal párhuzamosan, a gyakorlásnak is 3 formája van:

 1. Az formák gyakorlása: Ez az a gyakorlat, amely gyorsan tud belső energiát generálni és minden gátat kitisztítani a meridiánokban. Ez a gyakorlat párhuzamban áll a Qi Generáló fázissal.

 2. A Savasana-relaxáció gyakorlása: Ez párhuzamban áll a Qi Tároló fázissal. Ez a Lehűtés gyakorlata; Teljes relaxálás ellazítja a szöveteket és ezáltal a felkeltett energia a tárolókba és a meridián csatornákba tud áramolni ill. szétoszlani.

 3. A Meditáció gyakorlása: Ez az a gyakorlat, amely átalakítja a Fizikai Qi-t Szellemi Qi-vé. A Hő Energiamezővé majd a Meridiánokon Futó Árammá, aztán Fénnyé és Fényességgé, s végül Tudatossággá alakul.

 Formák az Integral Taichiban

Az Integral Taichiban 10 Forma van, amelyek:

1. Ég Forma 10. Föld Forma: Ez a két Forma az I-Ching (Változások könyve 易經) első két hexagramjáról kapta a nevét, hogy rámutassunk az Integral Tai Chi végső irányára és céljára: harmóniába és egységbe kerülni Éggel és Földdel.

Az Integral Tai Chi további 8 Formája: Béka Forma, Bivaly Forma, Daru Forma, Sárkány Forma, Főnix Forma, Tigris Forma, Pillangó Forma, Teknős Forma

Azért nevezzük így őket, mert ezzel jelöljük ki azt az ösvényt, amelyen az (állat képében megjelenített) alaptermészetünket átalakítjuk magasabb rendű tudatossággá és végül az Ég és Föld egyesítéséhez (avagy a Taichiba) jutunk.

Az Ég és Föld között elhelyezkedő formák mindegyike köthető 1-1 csakrához.

Az elsőhöz a Béka, a másodikhoz a Bivaly. A harmadik csakrához a Daru, a negyedikhez pedig a Sárkány és a Főnix. Az ötödik vagy torok csakrához a tigris, a hatodikhoz a Pillangó, a hetedikhez pedig a Teknős. Minden egyes formához társítható szimbolikus jelentés, melyeket az egyes formák tanulásánál veszünk át.

Az Integral Taichi segít nekünk , hogy a testünket átalakítsuk. Ahogy a passzív yin állapotból átalakítjuk az belső energiát az aktívba (yang), úgy változik meg a testünk is és ezzel együtt a külvilágunk is. Elhagyjuk a negatív aspektusokat, egyre pozitívabbak leszünk. Egyensúly és harmónia lesz bennünk, harmonikusak leszünk másokkal, a környezetünkkel, és a fizikai világgal. Ez a harmónia lesz a természetes jellemzőnk, mely a folyamatos gyakorlásunk eredménye.

A testhez kötődik a misztérium, de a test nem minden. A test és a tudat együtt teremti az itt és most realitását.

A z Integral Tai Chi 10 formája a testtel kezdődik és a Nem-dualitással végződik, ez a legmagasabb megvalósítás és minden gyakorlás célja.

INTEGRAL TAICHI ENGLISH

Integral Tai Chi (ITC) is a method that can help us transcend the dualities of yin and yang, right and wrong, good and bad.
ITC is not just martial arts, but it is a method combining many dimensions of life such as:

 • The Ten Forms: these forms are a training of the body to be more flexible, increase energy and blood flow and open up our chakras (inner centers of energy). The ultimate goal of the Ten Forms is to open the energy centers in order to sustain the ultimate level of consciousness (enlightenment) obtained via meditation.

 • The Ten Forms for Seniors: this practice also trains the body but is more geared towards those 60 years and older. This method helps energy and blood flow, rejuvenates the body and sharpens the mind. The main aims of this practice are to stimulate the chakras causing the inner body energy to activate and the Chi to circulate within the meridian systems.

 • Healthy Diet: Eat enough nutrients while staying in accord with the laws of nature. The primary focus is to eat vegetarian food with more vegetables, beans, wheat and ingesting less oil, fat, stimulating elements, addictive or noxious foods . The ultimate goal of this life-enhancing diet is to help people build a body in harmony with the unfolding of the mind and spirit; and simultaneously minimizes the karma of killing (one of the karmic obstacles that obstructs spiritual growth). This diet is not simply a vegetarian diet because it requires us to study eating and cooking from different angles.

 • Life Attitude and Lifestyle: Live in accordance with the laws of cause and effect, the laws of nature and correlate with the development of the spirit. We need to establish a philosophy of living and develop a lifestyle accordingly, a lifestyle that is less rigid, less worrisome, more wisdom, more at ease and more open. Building a lifestyle of contentment requires us to know and practice breathing, eating, speaking, relaxing, acting, thinking, interacting and meditation in a harmonious and open manner.

 • All of the above methods help develop and expand our energy with the ultimate goal to support and sustain an enlightened spirit. An enlightened spirit requires a level of open-mindedness and integration of energy in a healthy body. The development/growth of energy goes through a sequence of events: emerging, generating, storing and integrating.

  • Generating: activates and circulates the energy in the chakras and meridians systems

  • Developing: expand the energy such that we can utilize it during daily life.

  • Storing: encapsulates energy so as not to lose the energy and harm the body by storing the energy in the Dan-Tien (lower part of the abdomen).

  • Integrating: unites the energies of the three previous levels and elevate them to a higher level or form of energy.

Compassionate Service Society currently has classes available to train on the Ten Forms of Integral Tai Chi. Integral Tai Chi helps train the body, opens the energy system and elevates the energy necessary for a happy life that benefits others and evolves the spirit. All of the above classes are free of charge at these locations: Integral Tai Chi groups.

You are invited to view the program schedule to look over the many classes available, lead by trained instructors from Compassionate Service Society.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kapcsolat / Contact
E-mail: compasshungary.info@gmail.com
Hírek RSS
<<aug 2018>>
HKSCPSV
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Hírlevél

Amennyiben érdekelnek a programjaink és elsőként szeretnél értesülni Tiszteletreméltó Hang Truong Mester érkezéséről, add meg az e-mail címedet és iratkozz fel a CompaSS Hungary levelezőlistájára

E-mail cím:

Subscribe to Compassionate Service Society - Hungary

Email:
Támogatás
A CompaSS Hungary nonprofit szervezet, de támogatást szívesen fogad céljai megvalósításában.

© CompaSS Hungary 2014